Lees hier het verhaal van Iris

Juni 2016, de knop was om. Het was weer tijd om kleren te kopen. Kleren kopen was altijd al een hele onderneming. Ik had een tussenmaat. De ene keer stond ik op de afdeling grote maten en de andere keer kon ik net een ‘normale’ maat aan. Sporten ging mij redelijk goed af, maar ergens had ik altijd het gevoel dat er meer in zat maar dat dat niet tot uiting kwam. Alles wat ik deed, kostte veel energie. Het jaar ervoor was het me al gelukt om vijf kilo af te vallen in drie maanden tijd, maar daar bleef het bij. Het was genoeg geweest. Ik wilde slanker worden, makkelijker kleren kunnen kopen en meer energie hebben. Het heeft nog drie weken geduurd voordat ik op Justin durfde af te stappen.  
 
De eerste ontmoeting met Justin was prettig. We hebben een vragenlijst doorgenomen en mijn wensen besproken. Vervolgens heeft hij een plan gemaakt en hebben we doelen gesteld. Het voelde meteen goed. Justin is een sympathieke, vrolijke en kundige personal trainer. Hij heeft kennis van zaken en stelt je goed op je gemak. De plannen die hij opstelt zijn op maat. Je krijgt geen standaard schema’s. Ook op persoonlijk vlak is hij een goede gesprekspartner. Hij heeft goede ideeën om kleine aanpassingen te doen in het dagelijks leven om het afvallen beter vol te kunnen houden. 
 
Na de eerste training was ik gesloopt. Gaandeweg werd dat iedere training beter, totdat mijn lichaam gewend was aan de nieuwe impuls. Daarna had ik alleen nog spierpijn bij de nieuwe oefeningen. Het geeft zo’n ontzettend goed gevoel als al het harde werken resultaat oplevert. Iedere training is weer een uitdaging, maar mijn ervaring is dat Justin bijzonder goed in kan schatten wat je lichaam aan kan. Hij haalt altijd het onderste uit de kan. Als je denkt dat je niet meer kan, helpt hij je om het maximale eruit te halen. Hij praat je naar het einde van de oefening. Hij legt de oefeningen duidelijk uit, vertelt wat hij van je verwacht en wat het doel is van de oefeningen. 
 
Tijdens de trainingen ben ik mezelf aardig tegengekomen, maar het is het allemaal waard. Je kan veel meer dan je denkt. De trainingen worden steeds leuker, omdat je steeds fitter en sterker wordt. In mei heb ik de ‘Strong Man Viking Obstacle Run’ gelopen. Een klein jaar geleden had ik niet durven dromen dat ik doe wat ik nu doe. Mijn eerste doel was tien kilo afvallen. Dat doel ben ik ruimschoots voorbij. Op dit moment staat de teller op zesentwintig kilo sinds juli 2016.
 
Trainen is zilver, eten is goud. Naast het trainingsschema krijg je een voedingsschema. Het voedingsschema maakt het verschil! Ik dacht altijd dat ik goede keuzes maakte als het op voeding aankwam, maar onbewust kreeg ik veel koolhydraten en suikers binnen. Als je meer energie binnenkrijgt, dan je verbruikt, kom je aan. Ik dronk geregeld smoothies, at twee stuks fruit op een dag en probeerde erop te letten dat ik niet te veel snoepte. Dat ging best goed, maar afvallen zat er niet in ondanks drie keer sporten in de week. Mijn eetpatroon was een puntje voor verbetering. Het kwam regelmatig voor dat ik door de drukte vergat te lunchen. Als ik dan trek kreeg, at ik snel mijn broodjes van de lunch op. Symptoombestrijding noemen ze dat, geloof ik. Tegenwoordig maak ik mijn lunch de avond ervoor al klaar of ’s ochtends als ik mijn ontbijt sta te maken. Ik bedenk een paar dagen van tevoren wat ik wil eten en dat haal ik voor die paar dagen in huis. Dat moet ik dan ook opeten, want weggooien is zonde. Daarnaast ben ik mij bewuster geworden van wat ik eet. Ik betrap mezelf erop dat ik bij ieder product kijk naar de voedingswaarde. In het begin duurt het even voordat je doorhebt waar je op moet letten, maar na verloop van tijd krijg je er handigheid in en wordt dit een levensstijl. Dan kost het ook minder energie om het voedingsschema vol te houden en wordt je vanzelf creatiever met de invulling van je voedingsschema.
 
Justin heeft mij in het afgelopen jaar zoveel geleerd over eten en bewegen. Dat is onbetaalbaar! Dit is een van de beste keuzes die ik de afgelopen jaren heb gemaakt. Ik geniet meer van eten, sporten en alle andere dingen in het dagelijks leven. Ik heb meer energie en ik zit letterlijk en figuurlijk beter in mijn vel. Ik durf mezelf meer te laten zien. Dat heeft er bij mij toe geleid dat ik heb mogen doorgroeien op mijn werk in een andere functie en allemaal leuke nieuwe mensen heb leren kennen. Als je zelf positief in het leven staat, trek je positieve dingen aan. Dat klinkt als een cliché, maar het werkt wel op die manier.
 
Justin, onwijs bedankt! Ik kan niet uitdrukken hoeveel mijn wereld is veranderd in een jaar tijd. Naast Justin had ik dit ook niet vol kunnen houden zonder de steun van mijn lieve familie, vrienden en zelfs collega’s. Zonder hen was dit avontuur veel zwaarder geweest dan dat het al was. Ontzettend bedankt lieve mensen!

Centimetermeting:

 

Boven navel: Toen: 98 cm    Nu:73 cm     = -25 cm

Onder navel: Toen: 112 cm   Nu:89,5 cm   = -22,5 cm

Bovenbeen:   Toen: 66,5 cm  Nu:59,5 cm   = -7 cm

Heupen:      Toen: 122 cm   Nu:96 cm     = -26 cm

Bovenarm:    Toen: 35 cm    Nu:28,5 cm   = -6,5 cm